Jakość paszy wpływa na zdrowie zwierząt hodowlanych – zarówno trzody, jak i bydła czy ptaków. Jednak oprócz składu pożywienia konieczne jest też zwrócenie uwagi na jego dawkowanie. Ważne, by nie podawać zwierzętom zbyt mało czy zbyt dużo jedzenia. Może to doprowadzić do poważnych konsekwencji. Czym skutkuje złe dawkowanie paszy i jak jemu zapobiegać?
Złe dawkowanie paszy a zdrowie zwierząt
W niektórych hodowlach pasza jest podawana cyklicznie, a zwierzęta nie mają do niej stałego dostępu. Takie rozwiązanie może skutkować nadmiernym przejadaniem się osobników, co często prowadzi np. do chorób układu krążeniowo-sercowego. Zwierzęta powinny mieć czas na spokojne zjedzenie odpowiedniej dla siebie porcji.
Zbyt małe dawkowanie skutkuje natomiast niewielkim przyrostem masy ciała i niedoborami. Ma to znaczenie zarówno w przypadku gatunków hodowanych na mięso, jak i mleko. Krowy mleczne muszą mieć dostęp do odpowiednich ilości paszy, by wytwarzać pokarm dla cielaków. Podobnie jest także w hodowlach ptaków. Zarówno nioski, jak i brojlery nie mogą być niedożywione.
Złe dawkowanie paszy jest szczególnie problematyczne w przypadku młodych osobników. Jeśli dojdzie do niedoborów na etapie ich wzrostu, może to doprowadzić do poważnych wad.
Jak zapobiegać złemu dawkowaniu paszy?
Zdaniem wielu hodowców najlepszym rozwiązaniem jest pozostawienie zwierzętom paszy w nielimitowanych ilościach. Dzięki temu nie jedzą one pod presją czasu i na tzw. zapas. Mogą sięgać po pożywienie w dowolnym momencie, gdy poczują głód. W ten sposób nie dochodzi do przejadania się i zbyt szybkiego jedzenia, a także głodzenia zwierząt. W celu zapewnienia optymalnych warunków w hodowlach stosuje się m.in. specjalne karmidła dla drobiu, trzody czy bydła. Pozwalają one na uzupełnienie większą ilością paszy, która wystarczy na nawet kilka dni. Jest osłonięta przed działaniem czynników zewnętrznych, dlatego nie dociera do niej wilgoć czy zabrudzenia. To sposób na ograniczenie niezbędnej pracy i zadbanie o właściwe żywienie stada.